„ÕHK“

02.09.–25.09.2021, Nelja Nurga Galerii, Kärdla

Näitus koondab ühte õlimaalid, mille teemaks on kaunis, kuid ohtlik õhuriik. Atmosfäär ja pilvede mustrimängud annavad edasi õhu eripalgelisi meeleolusid ja ilminguid, peegeldavad selle erinevaid tähendusvälju.

Õhk kui üks neljast algelemendist on planeedi Maa üks olulisemaid ressursse, ilma milleta ei oleks elu võimalik. Samas on see üks salakavalamaid, sest me ei näe ega haista seda. Õhus võib seega sisalduda nii elu loov kui ka seda hävitav alge. Koroonapandeemia ajal jõudis meie teadvusesse arusaam, et viirus levib justnimelt õhu kaudu. Seetõttu oleme hakanud tajuma õhku kui nähtamatut ohuallikat ning pelgama seda, mida palja silmaga ei näe.

Õhust otsime ka märke ilmamuutuse kohta – pilk taevasse aitab seda ette ennustada, kuid ilmastikuga seotud nähtused võivad ka murelikuks teha. Märgid kliimamuutustest on hakanud mõjutama meie igapäevaelu ja varjutama valikuid. Otsime üha tumenevad horisondi tagant ähvardavad äikesetormi eelkaja või lootusrikast päikesekiirt, nii otses kui kaudses tähenduses.