„Maaniad“

07.02.–03.03.2013, Tallinna Kunstihoone Galerii

19.10.–09.11.2013, Pärnu Linnagalerii

Kollaažiseeriatest koosnev näitus kõneleb inimeste meeleheitlikust katsest püüda kinni aeg, see ära petta või ära osta. Sellist meeletut hullust ajendab hirm ajast maja jääda või kaotada kontroll, hirm selle ees, et juhus võiks sekkuda meie hoolikalt ülesehitatud süsteemidesse, millesse oleme surunud oma eksistentsi.

Aeg on tänases maailmas muutunud nõutuimaks kaubaks, mis pendeldab mineviku, oleviku ja tuleviku vahel. Argitoimetusi tehes tundub, et tõhusalt tegutsedes on aeg meie kontrolli all ja seda võiks ülegi jääda, kuid tegelikult kipub olema vastupidi ja aeg haldab hoopis inimesi. Veelgi enam – mida rohkem on rahvast maamunal, seda vähem aega kõigile jagub. Nagu oleks seda inimkonna jaoks vaid teatud hulk välja mõõdetud. Näitus tõstatab küsimuse, kas on just ajavaegus see, mida kompenseerime asjadega samamoodi nagu tõelust illusioonidega ja olemist omamisega?

Kollaažiseeriad:

  • „Deus ex Machina“ vaatleb inimest, kes on kehastunud justkui jumalikuks sekkujaks või jokkeriks elu kaardimängus. Kui Terry Pratchetti romaanis „Vaibarahvas“ lõpeb tervete rahvaste ajalugu seeläbi, et keegi lihtsalt süüdimatult üle vaiba jalutab, siis mille poolest erineb see jalutuskäigust metsas, kus tallame surnuks faunat ja floorat, ilma seda enesele teadvustamata?
  • „Maaniad I-III“ ehk „Nagu oravad rattas“ väljendab inimeste püüet hallata neile antud aega aina meeletumaks muutuval rattajooksul. Ring on täiuslik, samas lõpetatud mittearenev kujund ilma välja- ja sissepääsuta. Võidujooksu ajaga muudab farsiks äratundmine, et ratast ei keeruta mitte sina ise, vaid sulle tundmatud jõud.
  • „Aeg & Asjad“ sümboliseerib kulgemise erinevaid faase ja destruktsiooni. Kergelt koomiksimaigulistel piltidel hävitab aeg ühtviisi inimesi ja nende looduid tehiskooslusi.
  • „Aeg & Inimesed“ küsib, mille nimel inimene ajaga võidu jookseb. Kumb neist ületab finiši esimesena? Võistlejate pingutus üleoleku eest koondub sekunditele ja sekundi murdosadele.