„Mall Nukke kollaažid“

 2012, Cruselli Kultuurikeskuses, Uusikaupunki, Soome

Eestlane Mall Nukke tõi eriskummalist kollaazikunsti Cruselli.

Uusikaupunis teispäeval näituse avanud maalija Mall Nukke (s. 1964) on kollaaži põhitegija oma kodumaal. Ehkki ta on käinud erinevates kunstikoolides ja omandanud graafikuna magistrikraadi Eesti Kunstiakadeemias, kollaazikunstnikuna on ta iseõppija.
„Mind lummab tugevalt just kollaažitehnika, mis on keeruline ja isegi raskem kui maalimine. Eestis olen siiski ainus kollaažile spetsialiseerunud kunstnik ja õpetan seda nii Kunstiakadeemias kui ka mõnes teises koolis. Olen õpetanud ka Soomes.“

Cruselli Kultuurikeskuses on väljas peaaegu kolmkümmend uhket teost, milledest eriti suuremõõdulisemad töödele sobib avar näitusepind. „See on hea näitusepaik. Eestis ei ole võimalik neid kõiki koos näidata, kuna pole vastavaid ruume, “ tõdes Nukke.

Tema töödes paljastub huvi võimsa värvimaailma, eri tehnikate ühendamise ja ka inimese anatoomia vastu. Anatoomia raamatud olid tema lemmik-kirjandus lapsena ja siis soovis ta saada kirurgiks.„Siiski lihtsam oli hakata kunstnikuks. Kuid anatoomia tundmisest on olnud suurt kasu kunstitegemisel ja ka siis kui õpetan joonistamist.“ Nukke püüab töödes tuua välja selge sõnumi. Muu hulgas kritiseerib ta tarbimisühiskonda ja ahnust.

Huvitavas Urban Romantic-sarjas esitleb Nukke antiigisangareid, kes on pop-brändide tunnusmärgidega tatoveeritud. Taustaks miljonilinnad, muutuvad nad oma identiteeti hävitavateks antikangelasteks. „Tütar tegi tattood seanahkadele. Mina pildistasin modellid ja asetasin tattoode kujutised Photoshopi abil nende ihule“

Nukke räägib, et oma töödele lisab peale fotode ka kasutatud reklaamimaterjali ja ajalehti. Tööde alused teeb ta ise. Uus kasutatav materjal on penoplast, mida Nukke on kasutanud muu hulgas ka oma suurepäraste „Aeg & Asjad“ tööde aluspõhjana. „Nende tööde aluste valmistamine võttis aega nii kuu jagu.“

Kirjovakka avasündmus

Nukkel on olnud kümneid isik- ja grupinäitusi nii Eestis kui ka välismaal Hiina ja Jaapanini välja. Tema tööd on esindatud nii mõnegi muuseumi ja erakoguja kollekstsioonis. Cruselli näitus on Nukke esimene isiknäitus Soomes. See on ühtlasi nii Vakka-Soome kunstiühenduse kui ka Hannula kontserdi- ja kunstiühenduse ühine Kirjovakka ürituste avanäitus.

„See on äärmiselt huvitav näitus, mis sisaldab ka inimese arengu filosoofiat,“ iseloomustab seda Valto Vaalikivi Vakka-Soome kunstiühendusest.

„Suurepärane näitus,“ lisab omalt poolt kustiühenduse esimees ja Hannula ühendust esindav Rauno Luttinen.

Mall Nukke kollaazinäitus on väljas Cruselli Liljelund saalis kuni 15.juulini.

Merje Halinen „Uudenkaupungin Sanomat“ 21.06. 2012